Toledo
Fra Avila kørte vi gennem et smukt og varieret landskab de 132 km til Toledo, hvor vi havde booket en lejlighed indrettet i Palacio Ursula, centralt i den gamle bydel og lige over for en parkeringskælder. Her holdt bilen parkeret i seks døgn mens vi udforskede den gamle bydel.
Toledo ligger centralt i Spanien og er Spaniens hovedstad i Middelalderen, indtil Filip den 2. (1527-1598) flytter hovedstaden til Madrid i 1561.
Her følger lige lidt mere spansk kongerække.

Foto: gadebillede fra Toledo

Isabel og Ferdinand og deres efterkommere
Isabel var tronarving til kongeriget Kastilien og Ferdinand til Aragonien da de blev gift i Valladolid. De er bedst kendt for at forene Spanien og finansierede Christoffer Columbus rejse til Amerika. De fik i alt 10 børn, men mange af dem døde som små. Deres datter Johanne (1479 – 1555), der senere fik tilnavnet Den Vanvittige, kom til at efterfølge dem på tronen. Hun blev blev født og voksede op i Toledo.

Foto: Statue af Isabel og Ferdinand i Granada

Isabel døde i 1504 og Ferdinand i 1516. Allerede efter Isabels død blev deres datter Johanne (Den Vanvittige) regerende dronning af Kastilien og hendes mand Filip d.1 (Den Smukke) konge.
Filip den smukke var søn af den tysk-romerske kejser Maximilan og dermed den første habsburger på den spanske trone. Han døde imidlertid 28 år gammel i 1506, kun få måneder efter at være blevet udråbt til konge. På det tidspunkt havde parret 6 børn.
Johannes vanvid tog til efter Filips død, og hendes far Ferdinand fungerede i praksis som konge frem til sin død i 1516.
Nu var det således, at Filip d. 1. og Johannes børn var arvinger både til Spanien og til De Habsburgske Arveriger: Østrig, Nederlandene og dele af Italien – og indirekte til den tysk-romerske kejsertitel.

Alle 6 børn blev født og voksede op ved det habsburgske hof i Gent. Bedst kendt i Danmark er Elisabeth af Habsburg (Isabel); der blev gift med Christian d. 2. og dronning af Danmark, Norge (1515-21) og Sverige (1520-21). Parret flygtede – som nogen vil vide – til Gent, hvor Elisabeth døde i 1526 og deres børn voksede op ved det habsburgske hof. Sønnen Hans døde ung, deres to døtre blev gift med europæiske fyrster.

Habsburgerne i Spanien
Den ældste af Johanne den vanvittige og Filip den smukkes sønner Karl (1500 – 1558) – blev konge af Spanien og Nederlandene (Karl d. 1.) og Tysk-Romersk kejser (Karl d. 5) som 16-årig i 1516.
Broderen Ferdinand (1503-1564) – blev konge af Tyskland, Østrig og via sit ægteskab efterfølgende af Bøhmen og Ungarn. Han overtog kejsertitlen i 1556 da Karl valgte at abdicere, og frem til sin død i 1564. De to brødre var som regenter ret gode til at støtte hinanden.
Det var bl.a. deres fortjeneste, at det lykkedes at standse den osmanniske hærs fremmarch i Europa ved Wien.

Toledo som hovedstad
Toledo var visigoternes hovedstad i Spanien frem til 712. Den blev hovedstad igen i 1085, da mauerne blev drevet ud af byen af de kristne tropper. Karl d. 5 havde sin hovedstad i Toledo og det havde stor betydning for en modernisering af byen i første halvdel af 1500’tallet. Det var hans søn Filip d. 2, der flyttede hovedstaden til Madrid.

Foto: Udsigt fra Toledo

Toledo var en nem by at forsvare, beliggende på en høj i bjergrigt terræn og med den brede flod som en naturlig voldgrav på tre sider.
Men når man går rundt i Toledos smalle gader, der er anlagt lige så labyrintisk som en arabisk Medina, og hvor to æsler med oppakning næppe har kunne passere hinanden, så kan man godt forstå af Filip har haft lyst til en ny hovedstad, hvor der var mulighed for anlæg af boulevarder, hvor i det mindste to hestevogne kunne passere hinanden.

På bloggen er 2 indlæg om Toledo. Et om maleren El Grego og et mere om byens mangfoldige historie.

Fra Toledo til Granada
Mandag d. 5. marts løskøber vi bilen fra parkeringskælderen og sætter kursen mod Granada.
Der er 400 km fra Toledo til Granada og vi vælger at køre ad motorvejen, der på denne strækning er uden afgift. Den første del af vejen er højslette med kuperet terræn og kæmpestore plantager af oliventræer, der brydes af bjergtoppe med borge, vindmøller, tele- og elmaster i det fjerne. Jorden er okkerfarvet, og spredt mellem olivenplantager ser vi marker med blomstrende frugttræer og vinstokke og ind imellem forladte bygninger.

Foto: Vejen mellem Toledo og Granada

Efter 70 km kørsel rammer vi en flad slette ca. 650 m.o.h. Her er gigantiske tilsåede marker med lige så gigantiske vandingsanlæg på hjul, der står klar til at trille ud over landskabet.
Men lige nu er der ikke behov for vanding. Spanien har fået rigeligt med vand denne vinter, og vi ser på hele turen kun svulmende floder og fyldte vandreservoirs.

Spanien har også taget sin del af den vedvarende energiproduktion i EU. Vi har på hele turen set kæmpe arealer dækket med solceller og et ikke ubetydeligt antal vindmøller på land. Derimod er det småt med biodiversitet. Alt hvad vi ser undervejs er monokultur. Det gælder markerne, men også væksten i grøftekanterne er domineret af den samme gule plante overalt.
Undervejs møder vi en transport af gigantiske vindmøllevinger på vej til opsætning, og sjovt nok nogle af de Renault 4 biler, vi mødte i Baskerlandet, nu på vej hjemad.


Før Granada når vi Sierra Nevada bjergkæden med forvredne klipper, tunneler og skilte, der advarer om fare for stenskred. Vi kører over et pas i 1040 m højde og foran ser vi sneklædte bjerge og uendelige rækker af oliventræer inden vi endelig når bygrænsen.

Granada
Granada er den sidste muslimske bastion, der falder i Spanien. Det er i 1492, da Isabel og Ferdinand gør deres indtog i byen sammen med spanske og franske korsridderordener. Granada er på det tidspunkt det sidste sted på Den Iberiske Halvø, hvor muslimer, jøder og kristne lever i fredelig sameksistens og beriger hinanden kulturelt.

Foto: Isabel og Ferdinand’s indtog i Granada. Fra altertavlen i gravkapellet i Granada.

Fredstraktaten, der indgås med sultan Muhammed d. 12, Boaddil, da han overlader nøglerne til Alhambra til kongeparret, sikrer maurerne fortsat ret til at bo, tale arabisk og udøve deres tro i Granada. Den holder i 7 år. I 1499 får Granada en ny biskop, og med ham når inkvisitionen byen. Maurerne og jøder bliver tortureret og tvangskristnet, alle bøger på arabisk brændt og synagoger og moskeerne bygget om til kirker.

Måske har Muhammed d. 12, Boaddil anet, hvad der forestod. I alt fald sørgede han for at få gravet alle sine forfædre op og tage deres jordiske rester med, da han udvandrede til Marokko.

Foto: Boaddil overlader nøglerne til Alhambra til kongeparret. Fra altertavlen i gravkapellet i Granada.

Alhambra
Rejs til byen Granada og besøg Alhambra. Det gjorde vi. Fandt et mindre hotel ”next” inde i Granada og overnattede her to nætter. Det gav os en hel dag hvor vi kunne fordybe os i Alhambra.

Alhambra ligger på et klippeplateau. Man kan gå fra Granada derop. Det gjorde vi aftenen forinden vores dagsbesøg for at tjekke ruten af på gå-ben op til Alhambra. En smuk tur med masser af grønt.

Der kører også minibusseer, og det kan være en fordel at tage en af dem, som vi gjorde, dagen efter vores aftentur til bens. Vi havde købt billetter til en guidet tur, der startede kl. 8.15. Billetterne havde vi købt i god tid forinden over nettet.

Alhambra begynder sin kendte historie år 711 efter vor tidsregning med arabernes/muslimernes invasion af Den Iberiske Halvø – altså den halvø vi i dag kender som Spanien og Portugal.

I Alhambra så vi ikke synlige tegn fra de mange historiske epoker fra før 711. Men andetsteds skriver vi f.eks. om Romerne der har været i Spanien fra 218 f.v.t. og før dem har der været bystater – mindre uafhængige småstater med relationer til mykenere, fønikere og fokierer samt katageniensere.

Foto: Borgen Alhambra ligger højt over Granada.

Den muslimske invasion af Den Iberiske Halvø
Legenden op til muslimske invasion i 711 lyder: Den sidste vestgotiske konge Don Rodrigo, Toledo, forelskede sig i og forførte hofdamen Florinda, datter af grev Don Julián, der var guvernør i Ceuta. Don Julián hævnede sig ved at give araberne, som allerede havde indtaget Nordafrika, fri adgang, så de kunne sætte en hær over til Spanien. Kong Rodrigo samlede hurtigt en hær for at afværge katastrofen, men ved Jandasøen blev han fuldstændig slået af araberne.

Det tog kun 3 år for araberne med støtte fra berberiske stammer fra Nordafrika at indtage størsteparten af den store halvø. Men man nåede aldrig at indtage det nordlige område, Cantabrien, hvor Visigoterne forskansede sig bag de høje bjerge op mod Biscayen.

Foto: Generallife var sultanens sommerpalads. Byggestilen er persisk inspireret og forbilledet er biblens beskrivelse af Edens Have.

Kalifatet
I det store område udviklede araberne et uafhængigt kalifat med hovedsæde i Cordoba. Kulturen blomstrede og arabisk kunst, videnskab og kultur gennemsyrede samfundet og arkitekturen.

I begyndelsen af 1000 begynder en rivalisering mellem grupper i kalifatet og kristne hære begynder at vinde terræn. Herefter en periode hvor Almohiderne fra Nordafrika vinder indpas og presser de kristne styrker. Det ender dog med en sejr til de kristne styrker samlet af Castilianere, Aragonesere, Narvaresere og korsriddere i 1212, hvor bl.a. Cordoba og Sevilla falder, mens Granada forbliver muslimsk frem i 280 år.

Foto: Løvebrønden i Nazaries paladset

Nasrid kongedømmet
Her starter den kendte historie for Alhambre. Muhammad ibn al-Ahmar ibn Nasr (Muhammad I) var en muslimsk aristokrat, der havde kæmpet mod kristne i årene forinden. Han kommer  efter aftaler med krigsfamilier i grænseområdet, til en aftale med kong Ferdinand III i år 1246, om at danne et samlet kongerige i det nu sydlige Spanien med Granada som hovedstad i et område, der strakte sig fra Almeria i øst til Gibraltar i vest.

Han påbegynder bygning af en borg (en Alcazaba) på den høj, vi nu kalder Alhambra. I de følgende år frem til 1491 bygges der til og ombygges med kongelige paladser og sommerresidensen Generalife.

I november 1491 smider det spanske kongepar Isabella af Castilien og Ferdinand af Aragonien den siddende konge Abu Abdi-Llah (Muhammed XI) med kaldenavnet Boaddil ud af Alhambre og dermed ud af Granada og Spanien og herefter overgår hele det sydlige Spanien til det nu samlede Spanien.

Foto: Den indvendige gård i Karl d. 5. palads

I den kristne periode bygges bl.a. Karl d. 5. et palads (et barnebarn til Isabel og Ferdinand), der står endnu.
Det vi besøger nu er tårne, paladser, gårdhaver og dyrkede haver, der er resultatet af denne lange historie.

For at nævne nogle af de store oplevelser: Nazacios paladset, Alcazaba-fortet, sommerpaladset Generalife, vandsystemerne, haverne, badene og Carlos d V palads, der med sin renæssance  bombastske arkitektur adskiller sig fra de ældre bebyggelser og i dag huser museet.

Ha god tid til at nyde de mange muligheder for oplevelser. Man må godt fotografere, men en lille bog f.eks. ”The Alhambra and Generalife in focus” til 75 kr. kan købes ved indgangsbutikken og hjælper hukommelsen efter en rundvisning.

Foto: Indgangen til Isabel og Ferdinands gravkapel i Granada

Afsked med Isabel og Ferdinand
Ud over at besøge Alhambra, besøgte vi også Isabel og Ferdinands gravkapel i Granada. De ligger i dag begravet i et anneks til Katedralen i Granada sammen med deres datter Johanne den Vanvittige og Filip den Smukke.
Over dem troner en gigantisk gylden altertavle. Her sidder de på hver sin fløj af altertavlen og fører mandtal over de mange maurere og jøder, der bliver tvangskristnet. Midtersektionen i altertavlen viser Johannes Døberen og Evangelisten Johannes martyrium.
Det er strengt forbudt at tage billeder i gravkapellet.