Hulemalerier

21. februar 2025 | Posted in Ude | By

Vi har i dag besøgt den helt enestående historiske seværdighed museet om Altamira hulen med de skønne hulemalerier af dyr ca. 18.000 år gamle. Hulen er beliggende ved den nordspanske kyst i regionen Cantabrien tæt ved den historiske by Santillana del Mar.

Picasso samlede menneskets malerhistorie med følgende udsagn: ”mennesket har ikke udviklet sig kunstnerisk siden de enestående hulemalerier i Altamira”.  Grotten blev opdaget i 1879. I de følgende år valfartede folk til hulen, for at se de smukke billeder af bisoner, hjorte og andre dyr i deres mange forskellige positioner.

I dag kan man genopleve alt dette på det meget smukke og meget informerende museum, hvor man på grund af risikoen for maleriernes forsvindes ved menneskers ånde, har genopført en kopi at hulen og samtidig præsenterer en række fund fra alle kontinenter på menneskers aktive skildren af liv, ritualer, tro og håb af dyr og andre skabninger på klipper og i huler.

Vi har tidligere besøgt og skrevet om helleristninger fra Sverige og Bornholm. Figurer herfra er der paralleller til andre steder i verden.

I samlingen er der også de meget gamle små figurer af ”Venus” eller moder jord der er fundet bl.a. i Tjekkiet, Tyskland, Tyrkiet, Rusland. Flere af disse er over 40.000 år gamle.

Museet præsenterer desuden den spændvidde i metoder, der i dag underbygger den arkæologiske og historiske forskning. Denne tværvidenskabelige forskning bidrager til mere velunderbyggede resultater og muliggør en helt anden kompetent og naturvidenskabelig velfunderet måde at tidsbestemme fund.

Read More...

Belgien

18. februar 2025 | Posted in Ude | By

På vej til Spanien gjorde vi ophold et par dage i Belgien. Vi besøgte Alla og Guido, der bor i et nul-emission-hus som Guido har bygget i 1980’erne, men fik ombygget i 2001 som et pioner-projekt. Derfra kørte vi over Gent til Brugge, hvor vi havde et par overnatninger, inden vi kørte videre til Frankrig.

Foto: Guido og Alla foran huset med hunden Frodo.

Ikke langt fra deres hjem ligger et lille slot, hvor Peter Paul Rubens levede og malede i 1600’tallet. Et fint sted, hvor vi kunne går tur med hundene mellem nogle af de utallige diger og kanaler, der gennemskærer Belgien, og som i århundrede har gjort det muligt at bebo landområder, der uden kystsikring ville ligge under vand.

Foto: Rubens slot

Lørdag formiddag fik vi en guided rundvisning i byen Lier og en masse sjove historier. Belgien var en del af romerriget, og blev derfor kristnet allerede i 300’tallet. Mange byer stammer fra den tid og kirke og klostervæsen dominerede tidligt byerne. Noget der tiltrak vikingerne. De led et afgørende nederlag, da de forsøgte at plyndre et kloster i nabobyen Leuven i 891. Men ifølge legenden kom de også til Lier og stormede kirken, men jorden åbnede sig og opslugte vikingene, og i stedet sprang der en kilde. Derfor er der i dag en brønd foran kirken.

Foto: Brønden foran kirken, der er fra 800’tallet bygget i klassisk romers stil.

En anden – og måske sand historie er, at hertug Johannes IV af Brabant i 1425 ønskede at grundlægge et universitet og et fåremarked i Belgien, blev bystyret i Lier spurgt, om de ønskede et universitet eller et fåremarked – og så valgte de fåremarkedet. Universitetet gik så i stedet til nabobyen Leuven. Det har giver indbyggerne i Lier tilnavnet fårehovederne.

Foto: Skulpturen Fårehoveder i Lier

Gent og Brügge

Havne- og handelskvarter i Brugge m. statue af Jan van Eyck

Både Gent og Brügge er byer med smukke, gamle bydele og kanaler, der vidner om fordoms store rigdomme. Byernes storhedstid var i 1400’tallet, efter afslutningen af 100-årskrigen mellem England og Frankrig.

Læs mere om Belgiens historie i denne rejseartikel

Read More...