Posted in: Ude

Rundt om Marmarerhavet

Når man skal fra Gallipoli (Dardanellerne) til Istanbul er det nemmeste, sådan lige umiddelbart, at følge kystlinjen på Nordsiden af Marmarerhavet. Nu ved vi jo godt, at de gode veje ikke altid er de korteste veje, og ofte vælger vi at følge hovedvejen.

Men da vi siger farvel til værterne på hotellet i Gelipolu i klart vejr og 4 +grader forsikrer han os om, at vejene er fine. Og både kort og GPS lokker med god hovedvej hele vejen til Istanbul. Det er stadig tidlig morgen og alt i alt er der små 300 km. Og vi er jo ude på eventyr.

P1030250

Moske i bjerglandsby på vejen mod Sarköy

Altså vælger vi eventyret. Marmarerhavet – marmorhavet lokker. Havet rundt om øen Marmara – Marmorøen, der leverede marmor til antikkens fantastiske bygningsværker på denne side af Ægæerhavet, og som har givet havet sit navn. Men det bliver noget mere dramatisk, end vi har forestillet os. 75 km kører vi af sneglatte kyst og bjergveje, der snor sig gennem landskabet uden noget autoværn. Men smuk er turen, når vi har mod til at nyde den.

P1030260

Marmarerøen dukker om af disen ude i havet ved Sarkôy, en by hvor marmorindutrien stadig blomstrer.

Den første del af turer frem til Sarköy går fint, selv om der er en del bjergkørsel. Sneen på vejene er sjappet, men fremkommelig. Men vi glæder os til at komme ned på kystvejen til lidt mere rolig kørsel.

I Sarköy forsøger på skiltning og GPS at lede os tilbage til hovedlandevejen til Istanbul over en anden bjergvej. Men vi har jo besluttet os for kystturen, så vi vælger at følger kystlinien i den rigtige kompasretningen.

Kyst kontraster

P1030270    IMG_9211

Men efter ca. 20 km langs kystlinien begynder vejen at se lidt suspekt ud. Sten på størrelse med fodbolde triller ned af bjergsiden, blot i det øjeblik, vi holder et lille hvil.

P1030267   P1030269

De efterfølgende 60 km kommer vi til at køre af bjergveje med høje skrænter ud mod kysten.

IMG_9214  IMG_9215

Ikke længe efter må vi holde og vente, mens en fastkørt modgående bil slæbes op ad bakken af en traktor. Vi holder så tæt på skrænten, at jeg ikke tør åbne døren og stå ud af bilen.

P1030274

Palle er ude og sparke sne væk, så vi kan komme tilbage til den ryddede del af vejen, når vejen atter er fri.

P1030275

Lettelsen er stor, da vi atter får fast grund under fødderne. Herfra tager vi den slagne vej til Istanbul.